2015. május 23., szombat

Soltvadkert 1.

Elég későn futottunk neki, de végül elindultunk... Soltvadkertre.

Magas a Duna vízállása 

Az Országház előtt horgonyzó LAJTA Monitor Múzeumhajó, az egykori Monarchia Haditengerészetéből fennmaradó utolsó hadihajó

Felirat hozzáadása
Végre letérve az M5-ös autópályáról emberi tájkép fogadott. Felhők, fák pipacsok és a végeláthatatlan pusztaság.


Bodzaföld

"A bodzáról röviden:

A bodza egyes rendszertanokban a pézsmaboglárfélék családjának egyik növénynemzetsége. Mások a loncfélék családba sorolják, és vannak, akik a bodza és a bangita nemzetséget a bodzafélék családjába vonják össze.  

Felhasználása:

 A gyalogbodza és a fekete bodza bogyós terméséből főleg a Dunántúlon lekvárt főznek: ez a csete.
A bodzafa könnyen megmunkálható, de manapság nem használják, és régen is csak bizonyos speciális tárgyakat készítettek belőle. Ennek legfőbb oka, hogy az ágak belsejében jellegzetes, puha, szivacsszerű rész, a bodzabél húzódik végig. Ezt a szivacsos részt eltávolítva (hagyományosan forró dróttal égették, piszkálták ki), egyszerű, üreges botot kapunk, ami számos tárgy (bodzasíp, furulya, bodzapuska) készítéséhez kiváló. A bodza fájának fűtőértéke elenyésző.
 
A 19. században még gyakori étel volt a tojással kirántott bodzavirág (bodzafánk). Sokak kedvenc csemegéje ma is a rántott bodzavirág, amelyet sörös palacsintatésztába forgatnak meg, majd hirtelen, forró olajban kisütnek. Fahéjas porcukorral, lekvárral tálalják. A palacsinta tésztájába friss bodzavirágot morzsolnak. Kisütés után bodzalekvárral vagy fõzött, bodzavirágos krémmel töltik

Gyógyhatásai:

Köptető, veseműködést szabályzó, izzasztó. A virág teája megfázásnál izzasztó és köptető. Mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották. Vérnyomáscsökkentő, nyugtató, hashajtó, veseműködést szabályozó gyógyteákban is megtalálható. A gyümölcs főzetével a görcsszerű fejfájást gyógyítják."
 



LI-2, Bócsa
Mindössze pár kilóméter választ el attól a várostól, melyről egyetemoi éveim alatt szinte regéket zengtek a kollégiumban. Ahová még Hódmezővásárhelyről is elutaznak, mert ott kapható az ország legfinomabb fagylaltja! Soltvadkert, érkezem!
Lelki szemei előtt már ide-oda csavart, különböző színű és díszítésű fagyihalmokat látok. Azt mondják az adag is másfél szerese az átlagosnak, azért három gombóccal talán elbírok. Sajnos a variációk számát csökketni, hogy vannak kötelekózően megkóstolandó ízek, hiszen a csokoládét csak nem hagyhatom ki. Vagyis akkor maradt még kettő kívánságom. Vajon milyen ízűek lesznek és mekkora lesz a választék? Hogy fog kinézni a helyiség? Teraszuk biztosan lesz, valami árnyékos helyre lehuppanunk és átadjuk majd magunkat az élvezeteknek...
 
... Pár órával később, dolgunk végezetlen, kissé elkámpicsorodva indultunk útnak hazafelé. A fagyizó már biztosan zárva... Kár :( Pedig igazán jól esett volna egy kis boldogsághormon.


"Gelataria La Crema" fagyizó
Tekintettel a hosszúhétévégére megálltunk az M5-ös bevezető melletti bevásárlóközpontban és a vásárlás mellett kárpótlásul betértünk az első fagyizóba. Nem kis meglepetésünkre remek hely volt! A választék különleges és rendhagyó is, a gombóc mérete átlagon felüli, az ára szokásos, de az íze istei! Nos, ha jót akartok magatoknak, semmiképp nem hagyhatjátok ki a "Belga csokit", ami hihetelenül étcsokis és a "Fekete mambát", amiben valami savanykás meggyszósz van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése